Zoeken in deze blog

donderdag 2 november 2017

Kunst in Klank en Beeld


Nieuwe Leidsche Courant 27-04-1949
Cor de Groot concerteert! Het is die summiere aankondiging die lekker maakt – niet de lauwe recensie van de zoveelste toneelopvoering naar een werk van Henry James die erboven staat.

In tegenstelling tot William Wylers succesvolle verfilming The Heiress lijkt de toneelbewerking van dezelfde roman (Washington Square) in Nederland nooit te zijn aangeslagen. Hij is hier herhaaldelijk opgevoerd, maar of deze toneelversie nou werd uitgezonden op tv (in de jaren 50) of opgevoerd op de planken (onder meer in 1949), recensenten vonden het meestal een statisch praatstuk en waren er zelden enthousiast over. Zeker deze criticus van de Nieuwe Leidsche Courant niet:

Nieuwe Leidsche Courant 27-04-1949
bron: Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken

Dus weg met al die oude recensies van voorstellingen die we toch niet meer kunnen zien. Net als de Leidenaren in 1949 rest ons maar één keus: de toneelkunst vergeten en ons naar de virtuele Stadsgehoorzaal van YouTube spoeden om naar Cor de Groot te luisteren.

Diens naam zal tegenwoordig niet meer iedereen bekend in de oren klinken, maar hij was destijds een pianist van internationale allure. Onder pianoliefhebbers geniet hij nog steeds een grote reputatie.

Op YouTube zijn verschillende opnamen van hem te horen, onder meer van die preludes van Chopin die hij in april ’49 dus ook in Leiden speelde:


Verder o.a. drie ballades en de berceuse van Chopin:


Schumanns Papillons:

En op Spotify staan nog wat andere opnamen die hij heeft gemaakt.Zijn Beethoven-concerten zijn bijvoorbeeld ook erg de moeite waard:Volgende week Jane Austen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populairst de afgelopen 30 dagen

Populairst aller tijden ooit: